Ανεπαρκής η εμβολιαστική κάλυψη στον Αγιο Γεώργιο

488

Σημαντικά ευρήματα για την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών στη συνοικία του Αγίου Γεωργίου κατέγραψε ειδικό πρόγραμμα ελέγχου που εφάρμοσε η 1η ΤοΜΥ στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά) του πληθυσμού στην περιοχή ευθύνης της.

Το πρόγραμμα κατέγραψε ανεπαρκή εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών σε μια εποχή κατά την οποία το αντιεμβολιαστικό κίνημα παρά τις αντιρρήσεις και τις διαφωνίες της επιστημονικής κοινότητας κερδίζει έδαφος προκαλώντας σειρά προβλημάτων αλλά και κινδύνους για την υγεία των πολιτών.

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς η 1η ΤΟΜΥ σχεδίασε το ειδικό πρόγραμμα με στόχο τον έλεγχο της εμβολιαστικής κάλυψης παιδιών, εκπαιδευτικών και γονέων αλλά και την ευαισθητοποίηση για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες.

Μέλη της Ομάδας Υγείας αποτελούμενη από την παιδίατρο Αθηνά Χατζηκυπριανού, και τις επισκέπτριες υγείας Μαρίνα-Ελευθερία Καραρρήγα και Μαρία Φάκα αλλά και άλλα μέλη που υποστήριξαν το πρόγραμμα επισκέφθηκαν από τις 17 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 25 Οκτωβρίου τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά) του πληθυσμού ευθύνης της 1ης ΤΟ.Μ.Υ. Αγ. Γεωργίου Λάρισας και συγκεκριμένα κατά σειρά τα 23ο και 52ο Νηπιαγωγεία Λάρισας, το 2ο Νηπιαγωγείο, το 39ο Δημοτικό Σχολείο (Α+Β τάξη), το 11ο Δημοτικό Σχολείο (Α+Β τάξη), το 12ο Δημοτικό Σχολείο (Α+Β τάξη), το 3ο Νηπιαγωγείο, τα 48ο και 10ο Νηπιαγωγεία, το 31ο Νηπιαγωγείο, το 42ο Νηπιαγωγείο, και το 23ο Δημοτικό Σχολείο (Α+Β τάξη) Λάρισας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχθηκαν 531 ατομικά βιβλιάρια υγείας σε 4 Δημοτικά Σχολεία και 8 Νηπιαγωγεία της Λάρισας για την εμβολιαστική κάλυψη του μαθητικού πληθυσμού, καταγραφή των βιβλιαρίων που ελέγχθηκαν, και στατιστική ανάλυση των δεδομένων.

Μετά τον έλεγχο των βιβλιαρίων τα μέλη της ομάδας με σημειώματα έδωσαν τις απαραίτητες οδηγίες για την ενημέρωση των γονέων όσων παιδιών έχουν ανεπαρκή εμβολιαστική κάλυψη. Οι γονείς ενημερώθηκαν για τον τρόπο που μπορούν να επισκεφθούν το παιδιατρικό ιατρείο της δομής ώστε να γίνει άμεσα η ανοσοποίηση των παιδιών, καθώς και για τους κινδύνους από τον ελλιπή εμβολιασμό. Τέλος, σημαντικός αριθμός γονέων επικοινώνησε με την παιδίατρο και τις επισκέπτριες υγείας της δομής, προγραμμάτισε επισκέψεις στο παιδιατρικό ιατρείο για την ανοσοποίηση των παιδιών με εμβόλια που εκκρεμούσαν και τη συμπλήρωση του Α.Δ.Υ.Μ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της 1ης ΤΟΜΥ «τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση του «αντι-εμβολιαστικού κινήματος» καθώς και της νόσησης των παιδιών από νοσήματα που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί με την ορθή εφαρμογή των εμβολιαστικών σχημάτων. Για τον λόγο αυτό, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς η 1η ΤΟ.Μ.Υ. Αγ. Γεωργίου Λάρισας δραστηριοποιήθηκε και οργανώθηκε ώστε μέσα από την επικοινωνία και τις δράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα να υπάρξει καλύτερη παροχή υπηρεσιών ΠΦΥ, εξοικείωση με τον νέο θεσμό, και αλλαγή της υγειονομικής κουλτούρας των πολιτών».

Παράλληλα με τον έλεγχο της εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών, των εκπαιδευτικών και των γονέων, σημειώνει η 1η ΤΟΜΥ, υπήρξε ενημέρωση για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες καθώς και για τη δυνατότητα συμπλήρωσης του Α.Δ.Υ.Μ «Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή» στη μονάδα μας κατόπιν ραντεβού με το παιδιατρικό ιατρείο.

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here