Ανανεώθηκε η θητεία του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή στον IOTA

209

Την ανανέωση της θητείας του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, στην προεδρία του Intraeuropean Organisation of Tax Administrations (Ενδοευρωπαϊκός Οργανισμός Φορολογικών Διοικήσεων – ΙΟΤΑ) αποφάσισε η 24η γενική συνέλευση του οργανισμού, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 24 και 25 Ιουνίου, με τη συμμετοχή πάνω από 150 στελεχών. Μεγάλο μέρος των συζητήσεων αφορούσε τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στη λειτουργία των φορολογικών διοικήσεων. Οι επικεφαλής των φορολογικών διοικήσεων της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ρωσίας και της Σουηδίας παρουσίασαν τα μέτρα που έλαβαν για τον χειρισμό της πανδημίας στις χώρες τους, ενώ υπήρξε αντίστοιχη παρουσίαση από τον ΟΟΣΑ. Μεταξύ των συμπερασμάτων, είναι τα εξής:

• Η μαζική αύξηση της τηλεργασίας βοηθάει στην ενδυνάμωση της διαχείρισης κρίσεων και βελτιώνει την επιχειρησιακή συνέχεια. Γεφυρώνει το τεχνολογικό κενό και λύνει το θέμα του τεχνολογικού χρέους.

• Πρέπει να επωφεληθούμε από τα μαθήματα της πανδημικής κρίσης, να προσαρμόσουμε τις εργασιακές μας μεθόδους και να είμαστε πιο ευέλικτοι. Σε αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να επανεξετάσουμε τις στρατηγικές εξόδου και τις τρέχουσες πρωτοβουλίες ψηφιακής μεταρρύθμισης, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πιο εύκολα κάθε πιθανή νέα κρίση.

• Η κρίση ανέδειξε τα οφέλη των ψηφιακών υπηρεσιών και τις προκλήσεις για όσους δεν μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν. Είναι υψίστης σημασίας για τις φορολογικές διοικήσεις να συνεχίσουν να αναπτύσσουν την ικανότητά τους να προσαρμόζουν γρήγορα και να αλλάζουν τις ψηφιακές τους λύσεις σύμφωνα με τις συνθήκες.

• Πρέπει να επανεξετάσουμε το όραμα για τον μελλοντικό ρόλο των φορολογικών διοικήσεων στη μετά κορωνοϊό εποχή, για παράδειγμα στον σχεδιασμό των ελέγχων και στη διεύρυνση της ανάλυσης κινδύνου.

Να σημειωθεί ότι η 25η γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας το 2021.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here