Κάστρο της Ωριάς: Απομεινάρια μιας άλλης εποχής στο στενό των Τεμπών (video)

723

Στο μέσο των Τεμπών από την πλευρά του Κισσάβου και πάνω από την πηγή της Αφροδίτης βρίσκεται το κάστρο της Ωριάς. Σπουδαίο κάστρο, κάποτε, που έλεγχε το πέρασμα μέσα από την κοιλάδα των Τεμπών.

Αυτό που βλέπουμε σήμερα ψηλά στο βράχο δεν είναι αυτό καθ’ εαυτό το κάστρο της Ωριάς, αλλά ένα κομμάτι του. Ήταν ένας προμαχώνας, που προστάτευε το κάστρο της Ωριάς που ήταν πιο χαμηλά, σχεδόν πάνω στο ποτάμι. Το κυρίως κάστρο κατεδαφίστηκε όταν έγινε ο δρόμος. Μόνο ένα μικρό τμήμα του τείχους του είναι ορατό σε απόσταση 30 μέτρων από το δρόμο.

Το κάστρο βρισκόταν στο πιο στενό μέρος της κοιλάδας των Τεμπών. Το στενό των Τεμπών εκτός από ωραίο τοπίο ήταν από την αρχαιότητα η μοναδική δίοδος για έναν στρατό προς τη νότια Ελλάδα.

Λόγω της στρατηγικής της σημασίας, η θέση είχε οχυρωθεί ήδη από τους αρχαίους Έλληνες. Οι Βυζαντινοί είχαν ιδρύσει το φρούριο Λυκοστόμιον ή Λυκόστομο που ίσως ταυτίζεται με το κάστρο της Ωριάς, χωρίς αυτό να είναι απολύτως βέβαιο. Στα Τέμπη υπάρχουν ίχνη και από άλλες οχυρώσεις, στην είσοδο και στην έξοδο του στενού.

Το όνομα -«της Ωριάς»- προέρχεται από την κόρη του άρχοντα του κάστρου τον 15ο αιώνα, όταν αντιστεκόταν στους Οθωμανούς. Οι Τούρκοι πολιόρκησαν το κάστρο επί 12 χρόνια. Τελικά κατόρθωσαν να το “πατήσουν” όταν διείσδυσε σε αυτό ένας Τούρκος μεταμφιεσμένος σε μοναχό. Τότε η ωραία κόρη -σύμφωνα με το θρύλο- έπεσε από το βράχο και σκοτώθηκε. Στο απόκρημνο μέρος που έπεσε η αρχοντοπούλα φύτρωσε μια ροδιά που τα φύλλα της δεν έπεφταν ποτέ και έκανε κάθε χρόνο τρία ρόδια.

Ό,τι απόμεινε από το κάστρο βρίσκεται υπό την απειλή άμεσης κατάρρευσης λόγω των φουρνέλων για τη διάνοιξη της σήραγγας των Τεμπών.

Δείτε το βίντεο από την σελίδα Hellas Mountain Paths

https://www.facebook.com/HellasMoyntainPaths/videos/429052477734993/?__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARCqYzU4VUM7Wx0sRGkh548rwwM83Ju-g22ZgOdZK6gGYq9vKLo0Ba23-snkf_sBYUReHKq7Kvxuwlej

Πηγή: kastra.eu

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here