Ένας 29χρονος Λαρισαίος κάνει θαύματα από ξύλο!

2579

Συνέντευξη στην Στέλλα Καρατζόγλου

Ο Γιάννης Κουτελίδας είναι ένας νέος άνθρωπος που δημιουργεί με πάθος. Μόλις 29 χρονών, γέννημα θρέμμα Μακρυχωρίου Λάρισας και επιμένει κόντρα στο δύσκολο σκηνικό της Ελλάδας του σήμερα,να επεξεργάζεται το ξύλο και να δημιουργεί μοναδικά έργα. Από πολύ μικρή ηλικία τον ενδιέφερε η παράδοση και μέσω του πατέρα του ανακάλυψε την μαγεία της επεξεργασίας του ξύλου. Μας μίλησε για όλα όσα θα θέλαμε να μάθουμε για την δουλειά του αλλά και για τις δυσκολίες και τα όνειρα ενός νέου ανθρώπου, που επιμένει να δημιουργεί στον τόπο του.

Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με την επεξεργασία του ξύλου;

Η ενασχόληση μου με την επεξεργασία του ξύλου ήρθε σε πολύ μικρή ηλικία, καθώς και ο πατέρας μου είναι μαραγκός. Λίγο τα ερεθίσματα, λίγο τα γονίδια άρχισα να κάνω τα πρώτα σχέδια για το μέλλον μου. Βέβαια ο πατέρας μου προσπάθησε να με αποτρέψει απ’ το να ασχοληθώ με αυτό το αντικείμενο, ωστόσο εγώ είχα κάνει ήδη τις επιλογές μου… Τώρα, όσον αφορά τη δημιουργία πιο ιδιαίτερων έργων, ήρθε αργότερα στη ζωή μου. Πιο συγκεκριμένα, όταν άρχισα να βλέπω και να οραματίζομαι πως ένα απλό κομμάτι ξύλο, που η φύση το έπλασε τόσο μοναδικά όπως μόνο αυτή γνωρίζει, μπορεί να μετατραπεί σε κάτι  εξίσου όμορφο αλλά και χρήσιμο, έγινε το κλικ μέσα μου. Άλλωστε, κατά τη γνώμη μου, είναι υπέροχο να δημιουργείς μέσα από ένα τόσο υπέροχο υλικό όπως είναι το ξύλο, παρά να θυσιάζεται τόσο άδικα στη φωτιά!

Τι σε ώθησε να ασχοληθείς με αυτό το επάγγελμα;

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να πω πως δεν μου αρέσει τόσο ο όρος επάγγελμα. Η λέξη επάγγελμα είναι λίγο καταθλιπτική και με παραπέμπει σε κάτι που κάνεις εξαναγκαστικά για τον βιοπορισμό σου. Εγώ το βλέπω ως κάτι που αγαπώ. Το κάνω με μεγάλη ευχαρίστηση και  μπορώ να ξεδιπλώσω με αυτόν τον τρόπο τη δημιουργικότητα μου, η όποια πηγάζει από την φύση. Αυτό που με ωθεί λοιπόν να κάνω αυτό που κάνω, μπορώ να πω πως είναι η φύση και η άμεση επαφή μου με αυτήν. Με εμπνέει με έναν τόσο μαγικό τρόπο που δεν μπορώ να το περιγράψω με λόγια. Συνυπάρχω  μαζί της και όσο συνυπάρχω, εναρμονίζομαι μαζί της.

Αντιμετώπισες δυσκολίες στην αρχή; Και αν ναι, ποιες ήταν αυτές;

Όπως κάθε αρχή είναι δύσκολη έτσι και εγώ αντιμετώπισα αρκετές δυσκολίες, κυρίως τεχνικές. Έκανα πολλά λάθη και αφιέρωσα πολύ χρόνο μέχρι να γνωρίσω πως επεξεργάζεται και πως συμπεριφέρεται το κάθε υλικό σε βάθος χρόνου. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το κάθε κομμάτι ξύλου είναι ιδιαίτερο. Βέβαια κατά την άποψη μου, το πιο δύσκολο κομμάτι του έργου αυτού, είναι η εύρεση και η συλλογή της ¨νεκρής¨ ύλης για την φύση, ενώ ταυτόχρονα πρώτης ύλη για εμένα, που μέσω της επεξεργασία της θα πάρει μια νέα μορφή ζωής. Όταν αγαπάς αυτό που κανείς, οι δυσκολίες γίνονται ευκαιρίες εξέλιξης. Ωστόσο η αναζήτηση δεν σταματά και καθημερινά δημιουργούνται νέες προκλήσεις.

Τι είδους ξύλα χρησιμοποιείς;

Καταρχάς θέλω να πω πως ο στόχος μου επικεντρώνεται αρχικά στο να δημιουργώ ποιοτικά προϊόντα, με καλαισθησία και κομψότητα από μασίφ ξύλο. Έτσι τα ξύλα που επιλέγω να επεξεργαστώ είναι κατά κύριο λόγο η ελιά, το σύμβολο της πατρίδας μας, της ελευθερίας και της ζωής. Έπειτα χρησιμοποιώ και είδη όπως καρυδιά, καβάκι, καραγάτσι, λεύκα, αμυγδαλιά, ροδακινιά, δρυ, ακακία Κωνσταντινουπόλεως και τέλος το έλατο. Δηλαδή, ξύλα με όμορφες υφές, χρώματα, αρώματα, αντοχή που το καθένα είναι ιδιαίτερά με τα στοιχεία και τις λεπτομέρειες που διαθέτουν.

Πόσος χρόνος απαιτείται για να μετατρέψεις ένα κομμάτι ξύλο σε κάτι εύχρηστο για το σπίτι;

Ο χρόνος επεξεργασίας εξαρτάται από πολλά. Αρχικά από τη δομή του ξύλου που έχεις στη διάθεση σου, στην συνέχεια από την εξοικείωση με το κάθε υλικό και την επεξεργασία του. Έπειτα απ’ το ποσό λεπτομερής είσαι στη δουλειά σου και τέλος από ένα σύνολο πραγμάτων που μπορεί να προκύψουν κατά την επεξεργασία. Ωστόσο, εν συντομία, για εμένα κύριο ρόλο παίζει το διαθέσιμο υλικό που έχω στα χέρια μου και η επεξεργασία των λεπτομερειών. Δεν αντέχω να βλέπω ψεγάδια, καθώς είναι σαν να βλέπω έναν ευφάνταστο πίνακα ζωγραφικής με μια μουτζούρα στη μέση να του χαλάει την αρμονία. Οπότε, ο περισσότερος χρόνος που «σπαταλώ» , είναι για την τελειοποίηση του έργου.

Πως αντιμετωπίζει ο κόσμος τις δημιουργίες σου;

Η αλήθεια είναι πως τα σχόλια μέχρι στιγμής είναι θετικά. Αυτή είναι και η ανταμοιβή μου. Αυτά τα λόγια είναι η ώθηση μου για το κάτι παραπάνω. Αυτό βέβαια που με ενθουσιάζει είναι η απορία του κόσμου για το πως φτιάχνω το καθετί και η θέληση να δουν τη δουλειά μου, πως φτιάχνω τα έργα μου, από την αρχή μέχρι το τέλος. Αυτό μου δείχνει πως τα έργα μου, κεντρίζουν το ενδιαφέρον του κόσμου. Μάλιστα έχει τύχει στο παρελθόν να εμπνευστεί κόσμος μέσα από τα έργα μου και να θέλουν να δοκιμάσουν να δημιουργήσουν κ οι ίδιοι. Βέβαια αυτό δεν ήταν τόσο απλό όσο φαινόταν, αλλά χάρηκα που τους έδωσα την ευκαιρία να το ζήσουν!

Βοηθούν τα social media στο να γνωρίσει ο κόσμος την δουλειά σου;

Τα social media είναι πλέον ο βασικότερος τρόπος για να προμοτάρεις οτιδήποτε. Οπότε και εγώ με τη σειρά μου, εννοείται πως προσπαθώ όσο μπορώ να δραστηριοποιούμαι μέσω αυτών για να γνωρίσει περισσότερος κόσμος τη δουλειά μου και έτσι να καταφέρω να ανοίξω κι άλλο τα φτερά μου.

Θεωρείς ότι ένας νέος άνθρωπος στη Ελλάδα της κρίσης μπορεί να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα;

Ένας νέος άνθρωπος εν μέσω κρίσης φυσικά και μπορεί να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα. Σίγουρα δεν είναι εύκολος ο δρόμος, χρειάζεται εργατικότητα, υπευθυνότητα, υπομονή , ξεκάθαρους στόχους, έμπνευση και αγάπη! Το παν για εμένα είναι να κάνεις αυτό που αγαπάς και αργά η γρήγορα η ζωή θα σε οδηγήσει σε κάτι καλό!

Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το μέλλον;

Είναι όμορφο να ονειρεύεσαι, γιατί τα όνειρα είναι το κίνητρο για να εξελίσσεσαι σε ό,τι και αν κάνεις. Φυσικά και έχω όνειρα και κάθε μέρα πληθαίνουν… Αλλά θα μου επιτρέψεις να τα κρατήσω για εμένα αυτά. Σε εσένα θα εκμυστηρευτώ το πιο απλό κ αληθινό όνειρο μου, που είναι να συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπώ και να βρίσκει η δουλειά μου την ανταπόκριση που θέλω. Εύχομαι σε όλο το κόσμο να κάνει στη ζωή του αυτό που αγαπά (όπως εγώ) και να πραγματοποιήσει τα όνειρα του.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ