Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: 4 Λαρισαίες δίνουν τον δικό τους ορισμό στην έννοια γυναίκα

1266

Της Στέλλας Καρατζόγλου

Από την Σιμόν ντε Μποβουάρ μέχρι την γυναίκα του σήμερα, έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Οι γυναίκες χειραφετηθήκαν, έγιναν ανεξάρτητες, έγιναν επιστήμονες, πέταξαν, έφτασαν  στο Διάστημα. Βέβαια, οι αγώνες για ίσα δικαιώματα και ισότιμη αντιμετώπιση δεν θα σταματήσουν ποτέ. Η γυναίκα του τώρα, έχει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα που χρονίζουν, να είναι καλή σε πολλούς ρόλους και καλείται να αποδεικνύει την αξία της εκεί που η αξία του άντρα είναι αυταπόδεικτη άμα τη εμφανίσει. Σήμερα τιμούνται οι αγώνες του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών, όλοι αυτοί οι αγώνες που συνεχίζουν να δίνονται καθημερινά απ’ όλες της γυναίκες ανά τον κόσμο. Εμείς, ρωτήσαμε 4 Λαρισαίες για το τι σημαίνει για εκείνες να είναι γυναίκες στη Ελλάδα  του 2019 και να τι μας απάντησαν:

Δήμητρα Τσουκαρέλα

Η κα Δήμητρα Τσουκαρέλα, είναι πτυχιούχος παιδαγωγός θεάτρου και σκηνοθέτης από την Κρατική σχολή εκπολιτιστών παιδαγωγών (Wroclaw) στην Πολωνία με μεταπτυχιακές σπουδές στην καλλιτεχνική παιδαγωγική του Πανεπιστημίου (ΟΠΟΛΕ) καθώς και υποψήφια διδάκτωρ. Μέσα στα 30 χρόνια πλούσιας δραστηριότητας, επίσης δίδαξε την θεατρική Αγωγή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην Εξομοίωση Νηπιαγωγών και Δασκάλων καθώς και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής στο ΠΕΚ Λάρισας (Δάσκαλοι – Νηπιαγωγοί), σε ΙΕΚ, στο Μουσικό Γυμνάσιο Λάρισας καθώς και εισηγήτρια σε διάφορα σεμινάρια, συνέδρια και επιμορφώσεις στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

Φωτογραφία από θεατρική παράσταση της κα Τσουκαρέλα

“Γυναίκα εν έτη 2019 σημαίνει ότι ζω στην Ελλάδα χωρίς καμία διάκριση ως γυναίκα, στην καθημερινότητα μου, στην οικογενειακή και επαγγελματική μου δραστηριότητα. Πέρα από το γενικότερο πλαίσιο– συλλογικές συμβάσεις εργασίας, προστατευτικοί νόμοι και διατάξεις, η άποψη μου είναι ότι βελτιώνεται καθημερινά η κατάσταση των γυναικών, βεβαίως μετά από αγώνες και διεκδικήσεις. Γεγονός είναι ότι οι γυναίκες παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην κοινώνικο-πολιτική ζωή του τόπου μας χωρίς να θέλω να μπω σε λεπτομέρειες.
Σε προσωπικό επίπεδο νιώθω ευτυχισμένη γιατί ασκώ ελεύθερο επάγγελμα της
παιδαγωγικής θεάτρου και στην οικογενειακή μου ζωή υπάρχει πλήρης ισότητα καθώς
μοιραζόμαστε τα πάντα (εκτός της μαγειρικής που λατρεύω) στις εύκολες και δύσκολες
στιγμές. Βεβαίως αυτά ήρθανε με την ωριμότητα, το πέρασμα του χρόνου και με τις “μικρές
διεκδικήσεις” που κάνουμε εμείς οι γυναίκες στο σπίτι μας. Με το σύζυγο ζούσαμε στο εξωτερικό και έχουμε πάρει διαφορετική νοοτροπία σε κάποιο βαθμό. Παρατηρώντας τα νέα ζευγάρια οφείλω να πω ότι είναι πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα, όπου υπάρχει πιο “υγιής” συμβίωση. Γενικότερα υπάρχει ακόμα μεγάλος δρόμος διεκδίκησης των γυναικών σε διάφορα επίπεδα στην χώρα μας αλλά και σε πολλά μέρη του πλανήτη και σε αυτό καλείται να συμβάλει και το άλλο φύλο…
Υ.Γ. Κάθε γυναίκα είναι καλό να μη φοβάται να ξεχωρίζει, να έχει την δική της
προσωπικότητα και το δικό της στύλ που πηγάζει από μέσα της και την κάνει μοναδική και
ξεχωριστή, χωρίς να χάνει την θηλυκότητα και τον ρομαντισμό της..
Χρόνια μας πολλά….”

Θεοδώρα Κάλλα

Η Δρ Θεοδώρα Κάλλα, είναι ειδική παιδαγωγός και Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ Αγγλίας. Επίσης είναι η πρόεδρος του Τοπικού Ομίλου για την UNESCO N. Λάρισας καθώς και πολιτικό στέλεχος της ΝΔ. Επιπλέον, είναι μέλος της Επιτροπής Παιδείας της ΝΔ και μέλος Μητρώου Στελεχών.

Η κα Κάλλα, ανάμεσα σε χορωδούς του συλλόγου < IN Donnation> σε εκδήλωση του Τοπικού Ομίλου για την UNESCO N. Λάρισας, παραμονές των εορτών των Χριστουγέννων για τα παιδιά της διημέρευσης του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας <Αρωγή>.

“Η γυναίκα στην Ελλάδα του 2019 εργάζεται, είναι δυναμική, αυτόνομη, οικονομικά ανεξάρτητη, επαγγελματικά καταξιωμένη και διεκδικεί τα Θέλω της. Καλείται να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς ρόλους, αυτό της συζύγου, της μητέρας, της εργαζόμενης γυναίκας, της καλής νοικοκυράς ενώ παράλληλα καλείται να κρατήσει λεπτές ισορροπίες που απαιτούνται ανάμεσα στις υποχρεώσεις της ως μητέρα και νοικοκυρά από τη μία και ως εργαζόμενη από την άλλη. Παράλληλα δεν θα πρέπει να ξεχνά το ρόλο της ως γυναίκα  και να εκπέμπει τη σεξουαλικότητα που απαιτείται σε κάθε περίσταση. Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί ο Εθελοντισμός που είναι στάση ζωής και πηγάζει από τη θέληση του ανθρώπου να προσφέρει ανιδιοτελώς στην κοινωνία. Προσφορά, ανιδιοτέλεια, συμβολή, προσπάθεια, επικοινωνία, σεβασμός, συμπόνια, συμπαράσταση, αλληλεγγύη είναι μερικές από τις λέξεις που η γυναίκα-εθελόντρια έχει ως πρώτη προτεραιότητα στο λεξιλόγιο της. Οι γυναίκες-εθελόντριες παρουσιάζουν αξιόλογο έργο προς το κοινωνικό σύνολο ενώ δίνουν ένα ηχηρό μήνυμα ευαισθητοποίησης προς όλους τους πολίτες για να αναλάβει ο καθένας από εμάς έναν πιο ενεργό κοινωνικό ρόλο.”

Αγγελική Δαφτσίδου

Η κα Αγγελική Δαφτσίδου, είναι συγγραφέας και αρθρογράφος. Είναι πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του μεγαλύτερου Δημοτικού Σχολείου του νομού (9ο Δ.Σ.Λ) και μέλος και εθελόντρια στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λάρισας. Έχει έντονη λογοτεχνική παρουσία στην Ένωση Λογοτεχνών και Συγγραφέων Λάρισας (Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ) και ενεργή συμμετοχή στα εργαστήρια πολιτισμού, γραφής και θεάτρου του Εργαστηρίου Ζωής, στην πόλη μας. Σπούδασε Δημιουργική Γραφή στο ΕΚΠΑ και το πρώτο της βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΝΟΗ.

“Ακόμα μου φαίνεται πως το 2019 είναι κοντά στο 2000, μάλλον επειδή νιώθω πως ακόμα έχω την ίδια ενέργεια όπως τότε που η ζωή – η κοινωνία μας, η οικονομική κατάσταση – δεν ήταν τόσο δύσκολη και περίπλοκη. Όμως σήμερα είμαι μια γυναίκα 37 ετών, σύζυγος, μητέρα, εθελόντρια, επιζήσασα από τον καρκίνο του μαστού, συγγραφέας, αρθρογράφος, ερασιτέχνης ηθοποιός, υποψήφια δημοτική σύμβουλος… Αν τα διάβαζα για κάποια άλλη, ίσως και να αναρωτιόμουνα πως τα καταφέρνει και τα προλαβαίνει όλα. Η γυναίκα σήμερα έχει όλες τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες να κυνηγήσει και να πραγματοποιήσει τα όνειρά της. Όχι πάντα εύκολα, όχι χωρίς θυσίες, καθώς η μητρότητα και ο ρόλος της ως προς την οικογένεια λίγο πολύ παραμένει ο ίδιος, αλλά με το παράδειγμα χιλιάδων γυναικών που διαπρέπουν στις επιστήμες, στην τέχνη, στην πολιτική κλπ. που μας ωθούν να συνεχίσουμε, να προχωράμε, να σχεδιάζουμε το μέλλον μας όπως εμείς το θέλουμε. Αρκεί να το θέλουμε… Οι γυναίκες σήμερα- κι εγώ προσωπικά- έχουμε πολλά να πούμε και να κάνουμε, παρόλο που η ελληνική κοινωνία έχει ακόμα αυστηρές πατριαρχικές δομές. Οι ίδιες θα πρέπει να κάνουμε ένα βήμα μπροστά κάθε φορά, γιατί στην τελική αν το καλοσκεφτείς “αν όχι εγώ, ποια;” Δυστυχώς η θέση της γυναίκας το 2019, ακόμα, απαιτεί διαφορετικούς αγώνες από αυτή των ανδρών. Νιώθω πολλές φορές, πως ακόμα πρέπει να αποδεικνύουμε την ισότητα των δύο φύλων σε όλους τους τομείς του κοινωνικού αλλά και του οικογενειακού βίου.”

Χρύσα Αργυρούλη

Η κα Χρύσα Αργυρούλη είναι οδηγός στο ΚΤΕΛ Λάρισας. Δυναμική και γεμάτη φιλοδοξίες, κάνει το όνειρο της πραγματικότητα σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον.

“Η γυναίκα του σήμερα έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις. Πρέπει να είναι καλή στη δουλειά της, να είναι ανεξάρτητη και αυτοδύναμη. Ο ρόλος της γυναίκας, έχει αλλάξει πολύ… Έφυγαν από το σπίτι, δημιούργησαν πράγματα, διαπρέπουν ακόμα και σε ανδροκρατούμενα περιβάλλοντα. Ο χρόνος τους μοιράζεται μεταξύ καριέρας, οικογένειας και προσωπικών φιλοδοξιών. Οι γυναίκες οφείλουν πρώτα στο εαυτό τους σεβασμό και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινούμαστε όλες μας.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here