4 συν 1 σχέδια ανάπτυξης από τον Κύκλο Ιδεών

296

Υπάρχει «επείγουσα ανάγκη για εθνικό σχεδιασμό 4+1 επιπέδων», επισημαίνει το Παρατηρητήριο του Κύκλου Ιδεών για την έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη, στην πρώτη παρέμβασή του, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο του Κύκλου Ιδεών, τα επίπεδα αυτά είναι τα εξής:

1. Κυλιόμενο και ευέλικτο σχέδιο στήριξης και διάσωσης από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

2. Εθνικό σχέδιο αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που αναλογούν στη χώρα, με χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2026.

3. Εθνικό σχέδιο αξιοποίησης του επόμενου ΕΣΠΑ και των πόρων της ΚΑΠ και του προγράμματος έρευνας και τεχνολογίας στο πλαίσιο του πολυετούς προϋπολογισμού 2021-2027 και με χρονοδιάγραμμα πληρωμών μέχρι το 2030.

4. Μεσομακροπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο δύο φάσεων, μιας πρώτης από τη λήξη της περιόδου εξαίρεσης μέχρι το 2032 και μιας δεύτερης μετά το 2032. Σύμφωνα με το παρατηρητήριο, κάτι τέτοιο «προφανώς προϋποθέτει έγκαιρη διαπραγμάτευση και συμφωνία με τους εταίρους και πιστωτές της χώρας. Ηδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάχθηκε υπέρ της παράτασης της περιόδου εξαίρεσης από το Σύμφωνο Σταθερότητας μέχρι το 2022».

4+1. «Αυτά τα τέσσερα ειδικά σχέδια είναι προφανές ότι επηρεάζουν καταλυτικά τις προτεραιότητες και τα χρονοδιαγράμματα του σχεδίου ανάπτυξης που αποτελεί αντικείμενο της έκθεσης», επισημαίνεται. «Συνεπώς  όλα τα παραπάνω σχέδια, που αλληλοεπηρεάζονται αλλά δεν συνδέονται γραμμικά, συνιστούν επιμέρους κεφάλαια ενός ενιαίου εθνικού σχεδιασμού».

Για να επιτευχθεί αυτός ο εθνικός στόχος, το παρατηρητήριο σημειώνει ότι απαιτείται μια σειρά από προϋποθέσεις, μεταξύ άλλων «η κυβέρνηση να είναι έτοιμη να επανεξετάσει επιλογές που έχει ήδη εξαγγείλει ή να αναθεωρήσει νόμους που έχει ήδη ψηφίσει και εφαρμόζει: από τη φορολογική έως την κοινωνικοασφαλιστική πολιτική και από την εκπαίδευση και τη δημόσια διοίκηση μέχρι τη χωρική οργάνωση και τον σχεδιασμό των υποδομών».

Τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν σε διαδικτυακό συνέδριο που οργανώνει ο Κύκλος Ιδεών στις 21, 22 και 23 Σεπτεμβρίου, με τίτλο: «Η Ελλάδα μετά ΙV – Μετά (;) την πανδημία».

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ