Οδοιπορικό του Euronews.com στους αγρούς της Λάρισας (βίντεο)

358

Οι ανταποκριτές και οι ρεπόρτερ του Euronews ταξιδεύουν στην Ευρώπη, οδικώς και μεταφέρουν το κλίμα που επικρατεί στους πολίτες και στις χώρες λίγο πριν τις Ευρωεκλογές που θα γίνουν το Μάιο.

Μιλούν με τους πολίτες για τα θέματα που τους απασχολούν στην καθημερινότητα τους και μας μεταφέρουν την άποψη τους για την ΕΕ και την Ευρώπη γενικά.

Κατά την τρίτη ημέρα του οδοιπορικού  στην Ελλάδα, επισκέφτηκαν αγροτικές περιοχές.

«Θα συναντήσουμε δύο νέους αγρότες και θα συζητήσουμε μαζί τους τους νέους τρόπους με τους οποίους προσπαθούν να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους» αναφέρει η δημοσιογράφος του euronews, Φαίη Δουλγκέρη. «Και φυσικά θα συζητήσουμε μαζί τους για τις ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις και πώς διαμορφώνεται σήμερα η κατάσταση.»

Ο Παναγιώτης Ζήσης είναι 28 χρονών. Στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης αποφάσισε να ασχοληθεί με την αγροτική παραγωγή. Αυτό όμως δεν τον σταμάτησε από την επαφή με τον σύγχρονο κόσμο

Όταν δεν «ροκάρει», ο Παναγιώτης εργάζεται στην κτηνοτροφική του μονάδα. Έχει 600 πρόβατα που παράγουν 250.000 λίτρα γάλα, ετησίως.

«Έχει σχεδόν τριπλασιαστεί ο αριθμός των ζώων που υπήρχαν. Άρα βλέπουμε ότι μπήκανε πάρα πολλοί νέοι στο επάγγελμα του κτηνοτρόφου» μας είπε. «Αυτή ήταν μία πάρα πολύ καλή αρχή. Αλλά δεδομένων των τωρινών συνθηκών, κάτι που δεν περιμέναμε, ότι θα χειροτερέψουν τόσο πολύ τα πράγματα, αυτή τη στιγμή είναι κάπως δύσκολα. Όλοι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες,όλοι όμως προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο.»

Μετά από επτά χρόνια, και παρά τις δύσκολες εργασιακές συνθήκες, ο Παναγιώτης είναι αισιόδοξος για το επαγγελματικό του μέλλον.

Ένα μέλλον που, όπως λέει, εξαρτάται αποκλειστικά από τη δική του προσπάθεια και όχι από τις αποφάσεις των πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη:

«Ακόμα δεν έχω αποφασίσει αν θα ψηφίσω στις ευρωεκλογές, διότι τα πράγματα δείχνουν ένα παρασκήνιο από πίσω, που εξυπηρετεί κάποιους συγκεκριμένους σκοπούς. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι ελάχιστοι ηγέτες έχουν προσέξει το λαό τους, ότι έχουν αγωνιστεί για το λαό τους. Η ιστορία μας έχει αποδείξει ότι οι περισσότεροι κοιτάνε να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες.»

Κοντά στην κτηνοτροφική μονάδα του Παναγιώτη, βρίσκεται το χωράφι του Χριστόφορου Αγγελή. Καλλιεργεί καλαμπόκι που προορίζεται για παρασκευή ζωοτροφών.

«Ονομάζομαι Χριστόφορος Αγγελής, είμαι 29 χρονών, από την Τερψιθέα Λάρισας, όπου εδώ βρίσκονται και οι καλλιέργειές μου. Έχω σπουδάσει γεωπόνος, έχω μάθει να κάνω αυτό το επάγγελμα από πολύ μικρός, πέρασε από τον παππού μου στον πατέρα μου και από τον πατέρα μου σε εμένα, έχω μάθει να ζω με αυτό, να το αγαπάω.»

Ο Χριστόφορος αγαπάει τη δουλειά του. Ωστόσο, θεωρεί ότι η εικόνα που έχει η κοινωνία για τους αγρότες είναι λανθασμένη.

«Χωρίς την επιδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν μπορεί να σταθεί και να ευδοκιμήσει καμία καλλιέργεια. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι η επιδότηση που παίρνουμε δεν είναι για να ζήσουμε πιο άνετα, αλλά για να φτάσει το προϊόν στον καταναλωτή σε μία πιο καλή τιμή.»

Όπως και πολλοί αγρότες σε όλο τον κόσμο, οι αγρότες στη Λάρισα πιστεύουν ότι η δουλειά τους είναι ζωτικής σημασίας.

Και ότι χρειάζεται προσωπική θέληση και όχι εκλογικές διαδικασίες ή αγροτικές πολιτικές για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ αστικής και αγροτικής ζωής στην Ελλάδα.

Πηγή:gr.euronews.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here