Βάθρες Γοργογυρίου: Το Μονοπάτι του Ασκληπιού (Βίντεο)

101

Η αρχαία Τρίκκη θεωρείται γενέτειρα του φημισμένου Ασκληπιού, πρώτου γιατρού της ανθρωπότητας, ο οποίος ίδρυσε στην πόλη το Ασκληπιείο
Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ασκληπιός συχνά ανηφόριζε προς τις πλαγιές του ξακουστού βουνού Κόζιακα (Κερκέτιο όρος – 1.901 μ.), τμήμα της νότιας Πίνδου που εκτείνεται από την Καλαμπάκα έως την Πύλη Τρικάλων, προκειμένου να μαζέψει αρωματικά και φαρμακευτικά βότανα για την παρασκευή φαρμάκων για την ίαση των ασθενών του.
Πρόκειται για μία πανέμορφη διαδρομή μέσα στην πλούσια φύση, κάτω από αιωνόβια πλατάνια και δίπλα στα καθαρά και γάργαρα νερά του Κεφαλοπόταμου που ρέουν από την «καρδιά» του Κόζιακα και περνούν μέσα από τα χωριά Γοργογύρι, έξω από το Ξυλοπάροικο, φτάνουν στα Τρίκαλα και στη συνέχεια χύνονται στον Πηνειό. Τα νερά του ποταμού, τον χειμώνα ορμητικά και το καλοκαίρι ήρεμα, εντυπωσιάζουν ευχάριστα, όπως η εναλλαγή των χρωμάτων κάθε εποχή.


Στα χνάρια εκείνης της διαδρομής που ακολουθούσε ο θεός της ιατρικής και της υγείας των αρχαίων Ελλήνων, διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια το οργανωμένο «Μονοπάτι του Ασκληπιού», που εξελίσσεται σε viral προορισμό για όσους και όσες επιζητούν χαλάρωση και ηρεμία, μέσα σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον.
Στα πρώτα μέτρα θα βρεθούμε τετ α τετ με τον «φύλακα» του μονοπατιού. Το δεύτερο γλυπτό του ντόπιου ξυλογλύπτη, που αναπαριστά έναν καθισμένο άνδρα να «απολαμβάνει» το τοπίο, δίπλα στα νερά του ποταμού.
Ο Κεφαλοπόταμος με τα γάργαρα και κρύα νερά του, αποτελεί μία όαση δροσιάς τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.

Πληροφορίες: enikos.gr  Βίντεο – Φωτογραφίες: Μιχάλης Πανέτσος

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here