Λάρισα: Στο όνομα των προσωπικών δεδομένων…

1133

Άλλη μία ιστορία καθημερινής τρέλας απ’ αυτές που έχετε σίγουρα ξανακούσει και έχετε ζήσει πολύ πιθανόν και οι ίδιοι από κοντά είναι το παρακάτω κείμενο και φυσικά έχει να κάνει με την ελληνική νοοτροπία του δημοσιου υπαλλήλου “εμπλουτισμένη” πλέον από τον καινούργιο νόμο περί προσωπικών δεδομένων. Γιατί συμβαίνει παντού… Συμβαίνει και στη Λάρισα!

Έχεις μία εκκρεμότητα στο δημόσιο, κάτι πολύ απλό μην φανταστείτε καμία δύσκολη υπόθεση και πρέπει την λύσεις. Είτε αυτό λέγεται εφορία, είτε ασφαλιστικό ταμείο, είτε μία απλή αίτηση για το σχολείο των παιδιών δεν έχει σημασία…

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ξεκινά ο Γολγοθάς σου, αφού θα έρθεις σε επαφή με δημοσίους υπαλλήλους που δεν είναι πρόθυμοι όχι απλώς να σε εξυπηρετήσουν αλλά ούτε καν να σου μιλήσουν…  Λες καλημέρα και φυσικά δεν σου απαντάνε γιατί τους “χάλασες” τη συνομιλία στο τηλέφωνο με την κουμπάρα τους για τα χθεσινά νέα! Τι και αν έχει ψηφιστεί νόμος για την συμπεριφορά των δημοσίων υπαλλήλων; Έχει μείνει και αυτός στα χαρτιά όπως πολλοί άλλοι…

Επειδή λοιπόν το τηλέφωνο συνήθως δεν το σηκώνει κανείς σε καμία υπηρεσία ή είναι κατειλημμένο συνεχώς, αποφασίζεις να πας από τα γραφεία της υπηρεσίας.

Και τότε έκπληκτη διαπιστώνεις ότι δεν μπορεί ο/η υπάλληλος να σε βοηθήσει γιατί έχει τεθεί σε ισχύ ο νόμος περί προσωπικών δεδομένων. Πας να αρθρώσεις μία λέξη και πρωτού ολοκληρώσεις σε διακόπτει η υπάλληλος και σου λέει “δεν μπορούμε, δεν επιτρέπεται, δεν δεν δεν…”

“Μα να μου πείτε…”  προσπαθείς να προλάβεις να εξηγήσεις οτι θες μία διευκρίνηση απλώς… αλλά η υπάλληλος γυρίζει και το κεφάλι και απαντά “όχι, όχι, όχι μην μου δείχνετε, είναι προσωπικά δεδομένα”.

“Σιγά τα κρατικά μυστικά μανδάμ!” Εκεί δηλαδή θα εξαντλήσουμε την αυστηρότητα του νόμου περι προσωπικών δεδομένων; Λες κι αν δείτε ένα εκαθαριστικό της εφορίας που τόσα χρόνια βλέπατε ούτως ή άλλως μέχρι φέτος θα έρθει η συντέλεια! Και στο κάτω κάτω, η ίδια η ενδιαφερόμενη σας το δείχνει και ζητά την βοήθεια σας, δεν το κάνετε με δική σας πρωτοβουλία.

Με λίγα λόγια το αθάνατο ελληνικό σύστημα δημοσίων υπαλλήλων βρήκε άλλο έναν τρόπο να αποφύγει λίγη δουλειά ακόμη και φυσικά λίγη ευθύνη ακόμη…

Γιατί το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν θέλει να αναλαμβάνει ευθύνες σε αυτό το κράτος. Ευθυνόφοβοι υπάλληλοι. Εκεί είναι η ρίζα του κακού.

“Εγώ, κύριε/κυρία, σας λέω τι λέει ο νόμος”, “τι βλέπω στο σύστημα” κ.λπ. Αυτό λένε και ξαναλένε οι υπάλληλοι όταν δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τον πολίτη. Και πλέον έχει προστεθεί και το “είναι προσωπικά δεδομένα”…

Και για να μην αδικήσουμε κανέναν, ναι υπάρχουν εξαιρέσεις αλλά δυστυχώς ελάχιστες!

Γιατί είναι άλλο να είσαι υπεύθυνος απέναντι στο νόμο και άλλο ανεύθυνος απέναντι στον πολίτη. Είναι άλλο να συμπεριφέρεσαι σαν εκπρόσωπος του κράτους και άλλο να υπηρετείς το κράτος. Είναι άλλο να είσαι άνθρωπος πρώτα και μετά υπάλληλος, και άλλο να είσαι μόνο …δημόσιος υπάλληλος!

“Η Γεροντοκόρη”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here