«Καραμπόλες» για τα διπλώματα οδήγησης

565

Ένας μήνας συμπληρώνεται σε λίγες ημέρες από τη στιγμή που σταμάτησαν οι πρακτικές εξετάσεις των υποψήφιων οδηγών για την απόκτηση διπλώματος και ο αριθμός των πολιτών που είναι στην αναμονή ολοένα και μεγαλώνει.

Είναι μια κατάσταση που έχει πολλούς εμπλεκόμενους και προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις. Ξεκινάει από τον υπουργό, περνάει από τους περιφερειάρχες, αφορά στους εξεταστές, επηρεάζει τους εκπαιδευτές και εν τέλει αποτρέπει τους πολίτες – υποψήφιους οδηγούς να αποκτήσουν δίπλωμα.

Οι εξεταστές – υπάλληλοι των κατά τόπους Διευθύνσεων Μεταφορών που συμμετέχουν στις πρακτικές εξετάσεις για τη χορήγηση των αδειών οδήγησης από την 1η Οκτωβρίου απέχουν από την εργασία τους λόγω της μη καταβολής του εξεταστικού επιδόματος.

Αποφάσισαν μάλιστα να συνεχίσουν την αποχή τους μέχρι και αύριο Παρασκευή 26 Οκτωβρίου.

Όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπάλληλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας η αποχή από το έργο των εξετάσεων των υποψήφιων οδηγών και οδηγών, ισχύει είτε αυτές προγραμματίζονται εντός, είτε εκτός ωραρίου εργασίας.

Ενίστανται γιατί από τα τέλη του περασμένου Απριλίου δεν τους καταβάλλεται το μηνιαίο επίδομα των 178 ευρώ για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις, που γίνονται εκτός του κανονικού ωραρίου.

Προχθές μάλιστα με νέα ανακοίνωσή τους κάλεσαν τον αρμόδιο υπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του: «Τέταρτη εβδομάδα αποχής των συναδέλφων εξεταστών από το έργο των εξετάσεων των υποψήφιων οδηγών και όχι μόνο «το αυτί» του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών δεν ιδρώνει, αλλά ούτε καν ανταποκρίνεται στα αιτήματά μας για συνάντηση»,

αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση και προσθέτει: «Τι κι αν παραμένουν απλήρωτοι οι συνάδελφοι για 5 μήνες, τι κι αν οι πολίτες ταλαιπωρούνται και δεν μπορούν να πάρουν δίπλωμα οδήγησης, τι κι αν οι εκπαιδευτές οδήγησης είναι χωρίς δουλειά, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εδώ και 2 ½ χρόνια μελετάει το νέο σύστημα εξετάσεων.

Μελετάει…, επιλέγοντας να συνδέει την αποζημίωση των συναδέλφων – εξεταστών με το όποιο νέο σύστημα εξετάσεων οδήγησης, αντί να προωθήσει τη ρύθμιση για την πληρωμή τους».

Καλούν τον υπουργό να «σκύψει» στα αιτήματά τους και «να αναστείλει τις εξετάσεις για τους 74άρηδες πολίτες και να φέρει προς ψήφιση τη σχετική τροπολογία παράτασης της προθεσμίας του άρθρου 219 του ν.4512/2018 (Α’5) για την καταβολή της προβλεπόμενης μηνιαίας αποζημίωσης στους υπαλλήλους – εξεταστές υποψήφιων οδηγών, αποδεσμεύοντας το ζήτημα αυτό από τη συζήτηση για το όποιο νέο σύστημα εξετάσεων, που ευελπιστούμε να μην είναι διάτρητο, να υπηρετεί την οδική ασφάλεια και να μην «διαλύει» τις υπηρεσίες Μεταφορών των Περιφερειών».

Προχθές η Περιφέρεια Θεσσαλίας αποφάσισε να γίνουν εξετάσεις εντός ωραρίου ορίζοντας «ως ώρα έναρξης του έργου των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων επιτροπών της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς υποψήφιων οδηγών (πρακτικές εξετάσεις) για την απόκτηση άδειας οδήγησης ή επέκταση υφιστάμενης ή απόκτηση Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας (ΠΕΙ) για το σύνολο των Υπηρεσιών Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τη 13.00η». Κάτι τέτοιο όμως δεν εφαρμόστηκε από τους υπαλλήλους.

«Είναι ένα ζήτημα που μας προβληματίζει έντονα το τελευταίο διάστημα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης Λάρισας κ. Απόστολος Καραφύλλης εκφράζοντας την ανησυχία του. «Υπάρχουν εκατοντάδες περιπτώσεις πολιτών στην περιοχή μας που περιμένουν πώς και πώς να βγάλουν δίπλωμα για να πιάσουν μια εργασία και δεν μπορούν να το κάνουν», ενώ τόνισε πως μεγάλο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους.

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here