Δεν μας ξεβλάχεψες ποτέ, Κωστόπουλε- Κωστόπουλε!

2170

ΤΗΣ ΣΤΕΛΛΑΣ ΚΑΡΑΤΖΟΓΛΟΥ

Ξέρεις, οι αρχές είναι πάντα δύσκολες και εγώ άλλα είχα αποφασίσει να γράψω, αλλά να που η επικαιρότητα με ξεπερνάει, οπότε είπα να ακολουθήσω… Την τελευταία εβδομάδα, όλοι ασχοληθήκαμε με το ξεβλάχεμα του κ. Κωστόπουλου και όλοι λίγο πολύ το σχολιάσαμε. Και επειδή, εμείς εδώ στην Πρωτεύουσα του Κάμπου έχουμε και το όνομα και την χάρη, είπα να το δω το θέμα πιο σφαιρικά! Κωστόπουλος δεν είμαι, αλλά θα προσπαθήσω!
Αρχικά, οι Λαρισαίοι είμαστε γνωστοί ως “Βλάχοι”, “τυριά” και αλλά πολύ ωραία βουκολικά προσωνύμια, που αν το καλοσκεφτείς έχουν την πλάκα τους. Στο παρελθόν, έχουμε δώσει και εμείς κάποια δικαιώματα βρε αδελφέ, αλλά δεν κάναμε και κανένα έγκλημα!
Και ναι εγώ θα δεχτώ, ότι τώρα ζούμε στην εποχή του polishing- ξέρεις αυτό που κάνουν στα περιοδικά για να γυαλίζουν και να έχουν ομοιόμορφο δέρμα οι διάσημες κυρίες- αλλά αυτή η πόλη μέσα από την βλαχιά της έχει ακόμα κάτι αυθεντικό!
Από μικρή, ξέρω ότι είμαι μισή Βλάχα, λόγω καταγωγής, και επιπλέον έχω μεγαλώσει σε χωριό- φιλιά στο ένδοξο Συκούριο, κάπου εδώ να δώσω- οπότε στο μυαλό μου ποτέ δεν ήταν κάτι κακό να είσαι Βλάχος ή χωριάτης. Ίσα ίσα! Οι Βλάχοι- είτε από καταγωγή, είτε από mentalité – είναι ωραίοι τύποι, καθαρόαιμοι.
Σ’ αυτό το κεντρικό σημείο του χάρτη λοιπόν, είμαστε ακόμα Βλάχοι και ταγάρια και τσομπάνηδες! Και ναι, μπορεί κάποιες λέξεις να τις κόβουμε ή να μην τρώμε fusion cuisine –όταν έχεις κεμπάπ, γιατί να φας εσάνς αστακού με παστέλι, δηλαδή;- αλλά έχουμε κάποια πράγματα που εσείς οι Πρωτευουσιάνοι, δεν θα καταλάβετε ποτέ.
Όταν περπατάς από την Ταχυδρομείου για την Κεντρική και κάνεις μισή ώρα, όχι λόγω απόστασης αλλά λόγω γνωστών που συνάντησες και σταμάτησες να μιλήσεις, όταν ακόμα οι άνθρωποι κερνάνε, όταν βγαίνεις μια βόλτα στο κέντρο και μπορείς να μεταφερθείς στην Ιστορία της Ελλάδας μέσα σε λίγα λεπτά, δεν γίνεται να μην νιώθεις καλά που είσαι “επαρχιώτης βλάχος”.
Και ναι, όλοι ξέρουμε τις ιστορίες με τις επιδοτήσεις και τα Cayenne, και ναι όλοι νευριάζουμε με την νεοπλουτίστικη διάθεση μερικών συντοπιτών μας, αλλά η Λάρισα είναι ωραία πόλη. Και οι Βλάχοι ωραίοι άνθρωποι!
Και στην τελική, αγαπητέ κ. Κωστόπουλε, να ξέρετε πως οι άνθρωποι αλλάζουν και εξελίσσονται, άλλο το DNA είναι κάτι που μένει σταθερό, σαν σημείο αναφοράς… Ίσως να είναι πολύ ρομαντικά όσα γράφω, ίσως αν τα έγραφα στα Βλάχικα ή στα Λαρισαϊκά να είχαν άλλο γούστο, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο… Εμείς εδώ στον Κάμπο, ξέρουμε να ζούμε όμορφα ακόμα. Αν αναρωτιέστε λοιπόν, αν μας ξεβλαχέψατε, θα σας απαντήσω πως όχι… Και δεν το κάνατε όχι επειδή δεν μπορούσατε αλλά επειδή δεν θέλαμε!
Εμείς οι Βλάχοι όπως λάχει λοιπόν, και καλό καλοκαίρι να έχουμε με πολλά πανηγύρια!

Υ.Σ. Εσάς τους άλλους που ανήκετε στην άλλη κατηγορία των βλάχων- ξέρετε, αυτοί που είστε κοινωνικά απαίδευτοι και κάνετε κακό στην κοινωνία-, θα σας κανονίσω σε επόμενο άρθρο. Σήμερα ήθελα να ξεκινήσω κάπως θετικά! ‘Σχωράτε με!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here